Deri hastalıkları içerisinde en önemlilerinden birisi olan egzama genel olarak psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Çok rahatsız edicidir ve çirkin bir görüntü oluşumuna neden olmaktadır. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, pullanma, kuruluk şeklinde kendini göstermektedir. İltihabi bir cilt hastalığı olması sebebi ile hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Farklı çeşitleri olan egzama genel olarak 20 ile 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaşamın herhangi bir döneminde insanların başına gelebilen bir cilt hastalığıdır.
Egzamanın nedenleri nelerdir?
Alerji nedeni ile oluşabilen egzama genel olarak duygusal sıkıntı durumlarında kendini göstermektedir. Kronik ve kaşıntılı olarak kendini gösteren egzama türü çok rahatsız edici olmaktadır. Görünürde hiçbir sebep olmazken de egzama ciltte görülebilmektedir. Egzamalı vücutta savunma mekanizması güçsüz duruma geçmektedir. Savunma mekanizmasının yavaşlaması sonucu iltihaplanmalar kolayca oluşabilmektedir. Astım hastalarında ve saman nezlesi yaşayan hastalarda egzama daha sık görülmektedir. Ayrıca cildi yağlı olanlarda egzama görülme olasılığı daha yüksektir. Küçük çocuklarda daha çok görülen egzama çocukların büyümesi ile birlikte ortadan kalkmaktadır.
Egzamanın belirtileri nelerdir?
İltihaplı durumda olan deri bölgesi iltihap nedeni ile kaşınır ve döküntüler oluşur. Üzeri kurur ve sivilceye benzeyen bir hale dönüşür. Su toplama gibi durumlarda söz konusudur. Şiddetli derecede kaşıntı ve yanma hastalar arasında görülen en yoğun şikâyetlerdir. Egzamalı bölgenin kaşınması durumunda hastalık diğer bölgelere de yayılma eğilimi göstermektedir. Kaşıntı neticesinde deride kanama oluşur ve iltihaplanmanın artması sonucunda ağrılar artar. Hasta kaşınmaya dayanamadıkça egzamayı kaşır ve oluşan çatlaklardan içeriye giren mikroorganizmalar nedeni ile hastalık daha da çok yayılma gösterir.
Egzama bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Egzama kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Bir hastadan sağlam kişiye bulaşma riski bulunmamaktadır. Ancak hasta kaşıma yolu ile diğer bölgelerine bulaştırmaktadır.
Egzama tedavisi nasıl yapılır?
Egzama en çok el, yüz ve ayaklarda görülmektedir. Öncelikle egzama hastalığının neden kaynaklandığı konusunda araştırma yapılması gerekmektedir. Tedavi öncesinde yapılan bu araştırma egzamadan kurtulma yolunda ilk ve en önemli adımdır. Psikolojik sorunlar, duygusal çöküntüler nedeni ile olan egzama için psikolojik destek önerilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisi egzamalı hastalar için uygulanmaktadır. Yaranın kaşınmaması gerekmektedir. Derinin çok hassas duruma gelmesi nedeni ile egzamalı hastalar kimyasal ürünlerden uzak durmalıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.