Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Elektromiyografi (EMG)


EMG Nedir?

EMG sinir sisteminde omurilik, omurilikten çıkan sinir kökleri, uç sinirler ve kasların hastalıklarını değerlendiren incelemeye emg denir.

Yapılış nedenine göre değişmekle birlikte EMG bir ya da iki aşamada tamamlanır. Minik elektrik akımları verilerek yapılan ve sinirlerin nasıl iletildiği hakkında bilgi veren birinci aşama; kasların değerlendirildiği, ince tek kullanımlık, steril iğnelerin kullanıldığı ikinci aşama. İncelemenin süresi nedene bağlı olmakla birlikte 20-60 dakika sürebilir. İncelemeye tok olarak gelinmeli ve doğru değerlendirilmenin yapılabilmesi için incelenecek bölgenin temiz olmasına özen gösterilmelidir.

EMG İşlemi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Sinirleri ve kasları etkileyen hastalıklarda EMG istenebilir. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir ve ek tetkikler ile desteklenir. Çoğu zaman boyun ve bel fıtığı rahatsızlıklarında, sinir ucu kaynaklı ağrıların ve sinir hasarı kaynaklı sorunların sebebinin tespitinde, kas erimeleri ve kuvvet kaybında Nöroloji doktorları tarafından talep edilir.

Sonuç olarak, EMG incelemesi omurilik ve sinir kökleri, kaslar ve uç sinirlerde ki sinir sıkışmaları, sıkışmaların nerede olduğu, varsa sinir hasarının doğası ve iyileşmenin nasıl ve ne zaman olacağı hakkında ayrıntılı olarak bilgilenmemize yardımcı olan değerli bir tanısal yöntemdir.

Bilgilendirme amaçlıdır.