Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Endodonti (Kanal Tedavisi)


Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi diş hekimlerinin diş kliniklerinde gerçekleştirdikleri bir tedavi türüdür. Diş köklerine yapılan tedavi yöntemi olduğu için kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Kanal tedavisine literatürde verilen isim ise endodontik tedavidir.           

 Diş tedavisinde kullanılan teknolojinin ulaştığı son noktada kanal tedavisi en fazla iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Henüz tam çürümemiş ve canlı diş olarak tabir edilen dişlerde tek seansta kanal tedavisi yapılabilirken tamamen çürümüş ve canlılığını yitirmiş olan dişlerde kanal tedavisi iki seansta yapılabilmektedir.

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Kanal tedavisi yaptırmak üzere bir kliniğe başvuran kişiye diş hekimlerinin uygulayacağı kanal tedavisinin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Birinci aşamada kişinin kanal tedavisine ihtiyacı olup olmadığından emin olmak için kanal tedavisi uygulanması düşünülen dişin filminin çekilmesi gerekmektedir. Bütün dişlerin radyografi ile kanal tedavisine ihtiyacı olup olmadığının araştırılması ile sorunlu dişin tespit edilmesi mümkündür. İkinci aşamada dişin canlılık durumuna göre yapılacak işlemler bulunmaktadır. Bu aşamada diş canlı ise kanal tedavisi yapılacak kişide herhangi bir ağrının olmaması için dişe lokal anestezi yapılarak dişin etrafındaki sinirlerin uyuşturulması söz konusu olmaktadır. Böylece ağrı hissinin yok edilerek kişinin herhangi bir ağrı duyması engellenmektedir.

Üçüncü aşamada pulpaya ulaşmak için ihtiyaç olan boşluğun oluşturulması bulunmaktadır. Bu boşluk kanal tedavisi yapılacak dişteki mine ve dentin tabakalarındaki çürükler temizlenerek elde edilmektedir. Dişin temiz tutulabilmesi için dördüncü aşamada rubber dam isimli uygulama gerçekleştirilir. Beşinci aşamada elektronik aletler yardımı ile kanal tedavisi yapılacak dişte ne kadar uzunlukta çalışılacağının hesaplaması kullanılmaktadır. Dönme özelliğine sahip aletler ve dezenfektanlar kullanılarak kanal tedavisi yapılan diş kökündeki enfekte olmuş dentin katmanlarının ve mikroorganizmaların diş kökünden temizlenmesi beşinci aşamada gerçekleştirilen işlemdir.

Yedinci aşama cansız dişlerin ikinci aşamaya hazırlanması için diş köküne konulan antiseptiğin yerleştirilmesi ile geçilmektedir. Sekizinci aşamada diş köklerinde yapılan kanal tedavisinden sonra dişin çevre sinir ve dokularla ilişkisinin kesilmesi işlemi yapılmaktadır. Bu işlem enfeksiyonun tekrarlanmaması için uygulanan bir işlemdir.

Bilgilendirme amaçlıdır.