Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Enfeksiyon Hastalıkları


Enfeksiyon hastalıkları özellikleri nedeniyle aynı zamanda bulaşıcı hastalıklar olarak ifade edilmektedirler. Enfeksiyon kelimesinin yerine zaman zaman infeksiyon, enfeksiyöz hastalık kavramları da kullanılabilmektedir. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı bulaşım olarak belirlenmiştir. Enfeksiyon hastalıklarının oluşmasında etkili olan etken madde mikroplar ve parazitlerdir.

Çeşitli yollarla başka insanlara da geçebildiği için bulaşıcı hastalık olarak kabul edilmektedirler. Bulaşıcı hastalık olarak ifade edilen enfeksiyöz hastalıkların oluşmasında ayrıca etkili olan virüsler, bakteriler, riketsialar ve mantarlar bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar olarak ifade edilen bu hastalıklar insana bulaştığı yola göre de ayrıca sınıflandırılabilen hastalıklardandırlar. İki veya üç farklı yolla insana bulaşabildiği için özellikle bu sınıfta sayılan hastalıkları makalemizin devamında açıklayacağız.

Enfeksiyon hastalıklarının insana bulaşma yolları genellikle hayvanlar aracılığı ile başka bir insan aracılığı ile ve topraktan olmak üzere üç farklı yol olarak ele alınmaktadır. Herhangi bulaşıcı bir hastalık bulaşma yollarının herhangi biriyle bulaşabilmektedir.

Aşağıda bulaşıcı hastalıkların bulaşma yolları ve özellikleri hakkında maddeler halinde bazı açıklamalar bulunmaktadır. Enfeksiyöz hastalıklar denilen bulaşıcı hastalıkların bulaşma yolları şunlardır:

  • Hastalığın hava yolu ile taşınan bulaşıcı hastalık etkenlerinin solunum yolu ile başka bir insanın vücuduna girmesiyle bulaşmasıdır.
  • Hastalığın temas yolu ile insandan insana bulaşmasıdır.
  • Hastanın kullandığı eşyaların kullanılması yolu ile yani dolaylı temas yolu ile hastalığın bulaşmasıdır.
  • Hayvandan hayvana temas veya dolaşım sistemi yolu ile bulaşmasıdır. Sivrisineklerle bulaşan sıtma ve güvercinlerle bulaşan psittakoz hastalığını bu gruba örnek olarak verebiliriz.
  • Gıda ürünlerini tüketerek hastalığın bulaşması. Bu grupta tifo, kolera, dizanteri, paratifo hastalığı örnek olarak verilebilir. Bu hastalıklara neden olan etkenler ayrıca Gastroenterit hastalığına neden olabilmektedirler.        
  • Hastalığın doğum sırasında anneden çocuğa bulaşması yolu ile bulaşması. Frengi, gonore konjonktiviti, kızamıkçık, göz iltihabı hastalıkları bu maddede örnek olarak verilebilir.

Bu grupta sayılmayan diğer bulaşıcı hastalıklar şunlardır: Bruselloz, tularemi, dizanteri, çiçek hastalığı, grip, difteri, kızamık, menenjit, kolera, psittakoz, suçiçeği, sıtma, tetanos, uyku hastalığı, tüberküloz, zatürre, tifüs, tifo. Yukarıda belirttiğimiz bulaşıcı hastalıklarının birçoğunun tedavisi bulunmaktadır. Bu hastalıkların herhangi birisinden şüpheleniliyor ise doktora gidilerek uygun tedaviyi başlatmak için uzman bir doktora muayene olmak gerekmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa