Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Epilepsi Nedir? Nedenleri Nelerdir?


Epilepsi veya diğer adıyla Sara Hastalığı beynin sinir hücrelerinde oluşan bir elektriksel aktivite bozukluğudur. Beyinde yer alan elektrik sinyallerinin yayılış hızında normalin üzerinde bir yayılım söz konusu olması halinde epileptik ataklar meydana gelebilmektedir. Hastaların geçirdiği nöbetler farklı düzeylerde olabilmektedir; bazı sara nöbetleri hissedilmeyebilir, bazıları ise hastanın bayılmasına yol açar. Beyindeki sinir hücreleriyle alakalı bir hastalık olan epilepsi tanı ve teşhisi için nörolojik muayeneden geçmek gereklidir. Her yaş grubunda epilepsi şikayeti ortaya çıkabilse de genellikle 16 yaşına kadar muayene sonrasında tanımlanabilen bir hastalık olarak bilinmektedir.

Epilepsi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Epilepsi, genetik kapsamda değerlendirilebilecek bir hastalıktır. Ebeveynlerinde epilepsi hastalığı gözlemlenen bir çocuğun benzer hastalığa yakalanma riski yüksektir. Ancak bu, gerçekleşmesi kesin olan bir durum değildir. Bazı bebeklerde doğum sürecinde anne karnındaki gelişimde meydana gelen bir rahatsızlık (enfeksiyon), beslenmedeki yetersizlik, oksijen problemleri gibi durumlar da epilepsi hastalığının nedenleri arasında değerlendirilebilmektedir. Doğum sonrası süreçte karşılaşılan enfeksiyonlar da epilepsi nedeni olabilmektedir. Özellikle bakteri ve mantarlara bağlı olarak meydana gelen beyin apsesi ensefalit, menenjit veya nörosifilis epilepsiyi doğurabilmektedir.

Bazı hastalarda sonradan geçirilen bir kaza, özellikle de kafa bölgesinde oluşan travmalar, düşme, yaralanma vb. darbe durumlarında beyin fonksiyonlarda birtakım hasarlar meydana gelmekte, bu durum da epilepsi hastalığını doğurmaktadır. Benzer şekilde kalp krizi geçirmek veya beyin hücrelerinin bir hastalık sonucu zarar görmesi de sara hastalığının sebeplerinden biridir.

Epilepsi hastalığının çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelmesi de olasıdır. Yoğun stres altında çalışmak, uyku problemleri, yüksek doz alkol kullanımı, nikotin gibi etmenler de sara hastalığının oluşumunu hızlandırmaktadır.

Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi hastalığında temel belirtiler kişinin nöbet esnasında karşılaştığı konuşma problemleri, tek bir noktaya sabit bakma, davranış bozuklukları olarak bilinir. Daha sonrasında oluşan bilinç kaybı önemli bir belirtidir. Süresi tam olarak bilinemeyen bilinç kaybı durumunda hasta bayılır. İstemsiz kol-bacak hareketleri, titremeler gibi durumlar da epilepsi belirtileri arasında yer almaktadır. Kişinin karşılaştığı nöbetleri iki farklı şekilde değerlendirmek gerekir;

Basit parsiyel nöbet: Bilinç kaybına neden olmayan, kol veya bacaktaki karıncalanmalar, vücut hareketlerinin istemsiz biçimde gelişmesi, baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan nöbet biçimidir.
Kompleks parsiyel nöbet: Kısa veya uzun süreli bilinç kaybına neden olan, hastanın çevresindeki kişilerle iletişiminin kesildiği nöbet biçimidir.

Epilepsi Teşhisi Nasıl Konur?

Epilepsi teşhisi için benzer belirtileri gösteren hastaların vakit kaybetmeden nöroloji polikliniğinden randevu alarak uzman doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Genellikle hastalar için yapılan EEG çekimi, MR görüntüleme, Nöropsikolojik testler gibi yöntemler ile hekim tarafından istenen bulgular, kesin teşhisi kolaylaştırmaktadır. Hastanın atak anında karşılaştığı durumlara dair gerekli bilgilerin yer alması muayene için önem arz etmektedir. Epilepsinin nöbetinde süre, şiddet, nöbet sayısı, tür gibi etkenler göz önüne alınmaktadır. Bu duruma ve yapılan incelemelere bağlı olarak hastanın ne tür bir ilaç kullanacağına karar verilebilmektedir. Eğer sizde de benzer durumlar mevcutsa;

  • Beş dakikadan uzun süre nöbetler,
  • Hamilelik,
  • İlk nöbetin ardından kısa bir süre sonra başlayan ikinci bir nöbet,
  • Nöbet sonrası bilinç kaybının devam etmesi,
  • Şeker hastalığı,
  • Yüksek ateş

epilepsi hastalığı teşhisi için Nöroloji polikliniğimizden randevu alarak profesör doktorlarımızın muayenesinden geçebilirsiniz. Özellikle hastalığın meydana getirdiği düşme sırasında baş yaralanmaları, yüzme sırasında boğulma riski, trafik kazalarıyla karşılaşma olasılığının fazla olması, riskli gebelikler gibi etmenler göz önüne alındığında epilepsi tanı ve teşhisi için muayeneden geçmek gerekmektedir. Bazı hastalarda SUDEP adı verilen ani epilepsi durumu kalp durması, solunum güçlüğü gibi sonuçlar doğurmakta ve ölüm riski meydana getirmektedir. Bu tip nedenler göz önüne alındığında epilepsi muayenesi hastaların yaşamsal süreçlerinin sağlıklı bir biçimde devamlılığı için büyük önem taşımaktadır.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.