Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Göz Nezlesi (Konjuktivit)


Bir gözü ya da iki gözü birden etkileyebilen ve çocuklarda daha çok görülen göz nezlesi bakteriyel virüsler sonucunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Gözler görme organı olması sebebi ile çok önemlidir ve hassastır. Gözlerde görülen rahatsızlıklar ciddiye alınmalı ve hemen doktor randevusu alınarak muayene ettirilmelidir.

Göz Nezlesi Belirtileri

  • Gözlerin birinde ya da ikisinde birden hissedilen pütürlü ağrı
  • Kaşınma ya da gözlerde yanma hissi
  • Aşırı derecede gözlerde sulanma
  • Göz kapaklarının şişmesi
  • Gözlerde yaşanan akıntılı durum
  • Soluk gözler
  • Işığa karşı çok aşırı derecede hassasiyet olması

Göz Nezlesi Nedenleri

Etken maddeye bağlı olarak göz nezlesinin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Bulaşıcı etkenler ve kimyasal alerjik etkenler olmak üzere göz nezlesinin nedenleri ikiye ayrılmaktadır.

Alerjik Göz Nezlesi: Göz ile temas eden ya da gözün içine kaçan alerjik maddeler nedeni ile alerjik göz nezlesi yaşanmaktadır. Özellikle sezonluk olarak alerjisi olan kişilerde daha çok görülmektedir.
Bulaşıcı Göz Nezlesi : Cilt üzerinde ya da sindirim sisteminde bulunan bazı bakteriler nedeni ile oluşabilen bir hastalıktır. Ellerin güzel bir şekilde yıkanmaması, insanlar ile fiziksel anlamda temas yaşanması, makyaj malzemelerinin hijyenik olmaması nedenleri ile bulaşıcı göz nezlesi yaşanabilmektedir. Hapşırma ya da öksürme sonucunda diğer insanlara bulaşma riski çok yüksektir. Havalar soğuduğu zaman ortaya çıkan virüsler nedeni ile bulaşıcı göz nezlesi daha çok görülmektedir.
Kimyasal Göz Nezlesi : Zehirli kimyasalların etkisi ya da havuzlarda bol miktarda bulunan klor nedeni ile kimyasal göz nezlesi oluşabilmektedir.

Göz Nezlesi Tedavisi

Hastanın gerekli olan rahatını sağlamak, enfeksiyonun ya da var olan iltihabın etkisini minimum seviyeye düşürmek, bulaşıcı özelliğe sahip olan göz nezlesinin yayılmasını engellemek için bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Nezlenin nedenlerine bağlı olarak uygun tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi şarttır.

Tüm göz nezlelerinin özelliklerine ve yaşattıkları sorunlarına göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Gözdeki enfeksiyonun etkisini azaltarak bulaşmasını önlemek için antibiyotik göz damlaları tercih edilmektedir. Bu nedenle bilinçli bir kullanım için doktor muayenesi ve doktorun tavsiye edeceği ilaçlar kullanılmalıdır. Gözlerin sürekli olarak temiz tutulması çok önemlidir. Eller hijyenik değilse gözler ile temas ettirilmemelidir. 

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa