Karaciğer elastografi incelemesi, özellikli ultrason cihazı ile uzman bir radyolog tarafından yapılan işlemde; probdaki ultrasonik dönüştürücü karaciğer dokusuna düşük frekanslı (50 MHz) ve amplitüdlü titreşimler gönderir.
Bunun sonucunda oluşturulan elastik dalga (enine dalga; shear wave) doku içerisinde çoğalarak yayılır. Dalganın iletim hızı içinden geçtiği dokunun esnekliği (elastisitesi) ile ilişkilidir.
Sertlik (stiffness) arttıkça dalganın yayılım hızı artar, bu hız probdaki dedektör ile saptanır, kilopaskal (kPa) cinsinden ifade edilir ve karaciğerdeki fibrozis (siroz-siroz başlangıcı) miktarını ve derecesini biyopsiye güçlü bir alternatif olarak sayısal verilerle radyasyon içermeyen ve invaziv olmayan herhangi bir risk taşımayan bir yöntemle yansıtır.
Transient US Elastografi Dereceleri
Transient us elastografi (fibroscan), sıklıkla karaciğer yağlanması veya karaciğer enzim yüksekliği nedeniyle takip edilen olgularda başvurulan bir yöntemdir.Tetkik için olgularda en az 6 saat açlık gerekmektedir.
Dereceleri;F1: fibrozis yok; F2:önemli derecede fibrozis; F3:ciddi derecede fibrozis; F4:siroz şeklindedir.
Detaylı bilgi ve hızlı Elastografi randevusu için;
444 54 33 çağrı merkezimiz yada
Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Fibroscan; yumuşak dokuların elastisitesini sayısal olarak ölçen invaziv olmayan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.
Elastografi, vücudumuzdaki organların ve diğer yapıların sertliğini belirlemeye yardımcı olan, invazif olmayan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. En çok karaciğerinizi değerlendirmek için kullanılır. Karaciğer hastalığı, sert skar dokusunun (fibroz) birikmesine neden olabilir . Karaciğer fibrozu olan kişiler her zaman semptom yaşamazlar. Tedavi edilmeden bırakıldığında, karaciğer fibrozu siroz adı verilen daha ciddi bir duruma ilerleyebilir. Karaciğer hastalığını olup olmadığını değerlendirmek için biyopsi yerine elastografi kullanılabilir.
Elastografi; fibroscan, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi (sonoelastografi) gibi cihazlarla yapılmaktadır. Günümüzde tetkik maliyeti, süresi ve kolay tekrarlanabilirliği sayesinde sonoelastografi ön plana çıkmaktadır.
Elastografinin bazı yaygın kullanımları nelerdir?
Elastografinin karaciğerde kullanımı;
Elastografi ayrıca; meme, tiroid, lenf nodu ve prostat gibi diğer organlardaki lezyonları değerlendirmek için de kullanılır. Aynı zamanda kasların ve tendonların durumunu değerlendirmek için de kullanılır.
Karaciğer için Shear Wave Elastografi yöntemi kullanılmaktadır. En az 2 saat açlık sonrası, hasta supin (sırt üstü) pozisyonda, sağ kol baş üzerine doğru uzatılarak, interkostal (kaburgalar arasından) yaklaşımla, ultrason probuyla, karaciğerin esnekliğini ölçerek yapılır. Ölçümler esnasında, hastanın solunum yapmaması ve hemen öncesinde de derin soluk almaması istenilir. Ölçümler bir kaç defa tekrarlanıp, değerlerin ortalaması alınır. Tetkik yaklaşık 10 dakika sürer. Mümkün oldukça tekrarlayan kontrol ölçümlerinin aynı açlık süresi sonrası, aynı pozisyonda ve aynı bölgeden yapılması önerilmektedir.
Karaciğer Elastografisinde faydalar ve riskler nelerdir?
Karaciğer Elastografinin sınırlamaları nelerdir?
US elastografi şu hastalarda tavsiye edilmez:
Tiroid Nodülleri, Meme ve Yüzeyel Doku Kitlelerinde Elastografinin Yararları Nedir?
Tiroid bezi nodüllerinin, memenin ve yüzeyel dokuların kitle lezyonlarının sertlik derecesi ya da çevre dokuyla kıyaslandığında sertlik oranı Shear Wave Elastografi ve Strain Elastografi yöntemleri ile değerlendirilebilmektedir.
Tiroid nodülleri, meme ve yüzeyel doku kitlelerinin ultrasonografi ve renkli Doppler ultrasonografi kriterlerine göre kötü huylu olanlarının bazılarında, biyopsi kararı vermeden önce lezyonun elastografi ile elde edilen bulgular ile birlikte değerlendirilmesi biyopsi kararını engelleyebilir.
Shear Wave Elastografi ile BI-RADS kategori 4a lezyonların yaklaşık %90’ nı doğru bir şekilde BI-RADS kategori 3'e indirgenebilir ve biyopsi önlenebilir.
Karaciğer dışı diğer Elastografi incelemelerinde Herhangi Bir Ön Hazırlık Gerekli midir?
Bilgilendirme amaçlıdır.