Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Katarakt


Halk arasında perde ismi ile de anılan katarakt göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Göz merceği göz bebeğinin arkasında yer alırken aynı zamanda görmeyi de sağlamaktadır. Buğulanmış bir camdan dışarıya bakmanın bulanık olduğu gibi katarakt sorunu yaşayan hastalarda görüş açısı bulanık olmaktadır.

Katarakt Kimlerde Görülebilir?

Orta yaş üstü bireylerde çok sık görülüyor olmasına rağmen katarakt göz hastalığı;

  • Yeni doğan bebeklerde
  • Diyabet hastalarında
  • Göze fiziksel bir darbenin alınması sonrasında
  • Uzun süre kortizonlu ilaç kullanımında görülebilmektedir.

Katarakt Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Görme yetisinde yavaş bir şekilde azalma
  • Işığa karşı yoğun hassasiyet ve gözlerin kamaşması
  • Okumakta zorluk çekme
  • Çift olarak görme
  • Renkleri soluk ve sararmış olarak görme
  • Gece görmekte zorlanma
  • Gözlük numarasının çok sık olarak değişikliğe uğraması

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaç kullanımı ya da gözlük kullanımı ile katarakt göz hastalığı tedavi edilemez. Kataraktın hızla ilerlemesini durdurmak için oluşmuş bir yöntem yoktur. Sadece yapılması gereken tek yöntem cerrahi müdahaledir.

Doktor ve hastane tercihinde bulunurken çok dikkatli ve özenli davranılmalıdır. Kalitesiz mercekler yüzünden hasta da ameliyat sonrasında şikâyetler devam edebilmektedir. İkinci kez katarakt olma riski ile karşı karşıya kalmamak için doğru doktor tercihinde bulunmak çok önemlidir.

Ameliyat sonrasında hasta ağrı hissetmez. Ancak bazı durumlarda ağrı hissi oluşursa eğer ağrı kesici kullanılabilmektedir. Ameliyat sonrasında gözlerin enfeksiyonlara karşı çok iyi bir şekilde korunması gerekmektedir. Bu konuda sık sık elleri yıkamak ve diğer insanlar ile temas kurmamak önemlidir. Özellikle ameliyat sonrasında verilen damlaları kullanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. İlaç şişesinin uç kısmı kirpiklere ve gözlere değdirilmemelidir. 1 hafta boyunca iyileşme sürecinde olunması sebebi ile göze su temas ettirilmemelidir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Katarakt olma ihtimalinizi sigara kullanmayarak yada sigarayı bırakarak düşürebilirsiniz.

 

Burada önemli olan kataraktın kişinin araba kullanmasını, gazete okumasını engellemesi. Bazı hastalarda katarakt sadece %10 görme sorunu olsa bile günlük hayatı etkileyebiliyor.

Katarakt şeffaf olan lens, matlaşmaya başladığı için gözün önünde görme netliğini bozan bir sis perdesinin oluşması gibidir. Gözün bölümleri kamera parçalarına benzer. Gözde de tıpkı kameraların içindeki gibi lensler var. Fotoğraf makinesinin lensi lekelendiğinde ya da çizildiğinde fotoğrafın bulanık olması gibi, insan gözünde de katarakt sonucu lens saydamlığını yitirir. Bu durum görüntüyü bulanıklaştırır ve hastalarda görmede bulanıklıklara neden olur. Ancak katarakt konusunda bazı yanlış anlamalar var. Katarakt göz üzerindeki bir film değil, ya da gözü fazla kullanmamaktan oluşmuyor. Ayrıca kalıcı körlüğe ve kansere de yol açmıyor.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa