Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nedir?


Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nedir?

Kemik yapısını oluşturan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yoğunluğunun ölçülmesi kemik yoğunluğu ölçümü nedir sorusunun yanıtıdır. Kemik tarama testi veya kemik dansitometri gibi isimlerle de bilinen bu ölçümde amaç kemiklerin kırılganlık oranını tespit etmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen mineral kaybı osteoporoz hastalığının habercisi olabilmektedir. Genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte kemiklerde erime başlamakta, bu durum da çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle erken tanı ile kemiklerin kırılganlık seviyesinin belirlenmesi büyük bir önem taşır.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kemik yoğunluğu ölçümü ortalama 20-30 dakikada tamamlanabilen bir işlemdir ancak çekimin türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Üzerindeki metal eşyalar çıkarıldıktan sonra ölçüm için hazır hale getirilen hasta, çekime özel önlüğü giyerek masa üzerine uzanır. Genellikle kemik yoğunluğu ölçümü nedir sorusuyla eşdeğer öneme sahip olan osteoporoz hastalığında kırıkların meydana geldiği kalça kemiği ve omurga üzerindeki kemik kaybı saptanmaya çalışmaktadır. Bu nedenle inceleme sırasında radyoloji teknisyeni hastanın farklı pozisyonlarda durmasını isteyebilmektedir. Bel bölgesinin düzleşmesi ve kemik kaybının net olarak ölçülmesi amacıyla hastanın bacaklarının karnına doğru çekildiği bir destek kullanılabilmektedir. Çekim öncesinde herhangi bir açlık veya tokluk zorunluluğu bulunmamaktadır. İlaçsız olarak yapılmaktadır.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Kimlere Yapılır?

Kemik yoğunluğu ölçümünü 40 yaş üzeri her kadının iki yılda bir yaptırması uzman hekimlerimiz tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak aşağıdaki risk faktörlerini bulunduran kişiler de 5 yılda bir kemik taraması yaptırmalıdır;

  • Kemik kaybını arttıran steroid ilaçları kullanmış veya kullanan,
  • Ailesinde osteoporoz hastalığı, omurga kırığı veya kalça kırığı hikayesi bulunan,
  • Karaciğer, böbrek veya tip 1 diyabet hastalığı olan,
  • Hipertiroidi veya hiperparatiroidi hastaları,
  • Geçirdiği bir travma sonucu kırığı oluşan,
  • Röntgen filminde omurga kırığı veya osteoporoz şüphesi görülen,
  • Yanlış beslenmeye bağlı kalsiyum değeri düşük olan,
  • Alkol veya sigara kullanan,
  • Egzersizden uzak bir yaşantı süren.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü

Kemik erimesi belirtileri nelerdir?

Kemik erimesi belirtilerinde genellikle kemik ağrıları, bel ve kalça ağrıları dikkat çekmektedir. Ancak kemik yoğunluğu ölçümü nedir sorusunun bir yanıtı olarak kırıkların ortaya çıktığı evreye kadar yoğun bir belirti gözlemlenmemektedir. İleri derecede kemik erimesi olan kişilerde ufak çapta bir kaza dahi kemiğin kırılmasına sebebiyet verebilir. Boy kısalması kemik erimesi belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle kambur, öne doğru eğik vücut şekli bu belirtiye örnek gösterilebilir.

Merkezimizde yapılan kemik yoğunluğu ölçümü hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 222 54 33 çağrı merkezimizle iletişime geçebilir veya sizi arayalım formu üzerinden bilgilerinizi iletebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.


Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nedir? İle İlgili Yazılar

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa