Makat bölgesinde en sık görülen hastalıklardan birisi de kıl dönmesidir. Özellikle genç kuşakta daha çok görülen bu hastalık 18-35 yaş arasında karşılaşılmaktadır. Çözümünün sadece cerrahi müdahale olması sebebi ile erkekler için ürkütücü ve korkutucu olmaktadır. %95 oranında kuyruk sokumu bölgesinde görülen bu hastalık kıl batması ile karıştırılmamalıdır. Dökülen saç ve vücut kıllarının cilt altına girmesi sonucunda kıl dönmesi rahatsızlığı oluşmaktadır.
İlk dönemlerde belirti vermeyen bu hastalık ilerleyen evrelerde kendisini göstermektedir. Kuyruk sokumunda birden fazla ya da bir adet delik olması kıl dönmesi olduğunun belirtisidir. Giriş delikleri cilt altına giren kıllar tarafından büyük bir delik haline getirilmektedir. Çıplak gözle bakılarak anlaşılan delikler olduğu için doktor muayenesi olmadan da anlama imkânı bulunmaktadır. Utanma duygusundan dolayı bu kontrolü yaptırma olasılığı elbette çok düşük oranda olmaktadır. Kıl dönmesi belirtileri arasında apse bulunmaktadır. İlk başlarda hasta kıl dönmesi rahatsızlık vermediği için bir şey anlamamaktadır. Apse dışında kıl dönmesi hastalığında kötü kokulu akıntı durumu da söz konusu olmaktadır. Ayrıca kıl dönmesinin ilerleyen evrelerinde şişlik ve ağrı da oluşmaktadır.
Kıl dönmesi sorunu ilaçla ya da kremle geçmemektedir. Bu sorunun kendi kendine geçme olasılığı bulunmamaktadır. Bu nedenle en kısa süre içinde uzman doktordan randevu alınması gerekmektedir. Cilt altında sürekli olarak kıllarda artış olması hastalığın daha da ilerlemesine neden olmaktadır. Kıl dönmesinin teşhis edilebilmesi ve gereken müdahalenin yapılabilmesi için genel cerrahi bölümü yardımcı olmaktadır. Doktorun tecrübesi bu hastalığın tedavi edilmesinde çok önemlidir.
Ailesinde böyle kıl dönmesi sorunu ile ameliyat olmuş kişilerin mutlaka bu hastalık ortaya çıkmadan önce önlemlerini alması önerilmektedir. Kuyruk sokumu bölgesine yapılan lazer epilasyonlar sayesinde kıl dönmesi oluşumu önlenmektedir.
Bilgilendirme amaçlıdır.