Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Mantar Hastalıkları


Cilt ve tırnak hastalıkları olarak bilinen mantar hastalığı 50 kadar mantar türünden kaynaklanmaktadır. Her türlü kötü şartlara rağmen hayatlarını devam ettiren mantarlar temizliğine dikkat etmeyen kişilerde daha çok görülmektedir. Cilt hastalıkları içinde büyük bir hasta grubunu oluşturan mantar hastalıkları kaşıntı, kızarıklık şeklinde kendisini belli etmektedir. Bir deri enfeksiyonu olan mantar yüzyıllardan beri insanları rahatsız eden bir hastalıktır.

Çok büyük bir kitleyi etkileyen bu hastalık çok fazla rahatsızlık vermediği için doktor muayenesine giden hasta sayısı çok az miktardadır. Bulaşıcı özelliğe sahip olan mantar hastalıkları tedavi edilmediği sürece diğer insanlara kolaylıkla geçebilmektedir. Başka bir mantarlı doku nedeni ile mantar hastalıkları kolayca oluşabilmektedir. Yaz mevsiminde oldukça artış gösteren mantar hastalığına önlem alınmazsa eğer yayılma eğilimi içinde olmaktadır. Ayak parmaklarının arasında ve kasıklarda görülebilen mantar hastalığı kaşıntılı durumlar oluşturmaktadır.

Mantar hastalığının nedenleri nelerdir?

  • Banyodan sonra el ve ayakların nemli ve ıslak bırakılması, havuzdan ya da denizden çıkıldığı zamanlarda vücudun kurtulmaması,
  • Yaz mevsiminde kapalı ve hava almayan ayakkabıların giyilmesi mantar için gereken hava şartlarının oluşmasına neden olmaktadır,
  • Yaz mevsiminde havaların çok sıcak olması sebebi ile terleme sonucunda nemin deri üzerinde kalması,
  • Kişisel anlamda hijyene önem ve değer verilmemesi, çorap ve havlu gibi eşyaların kullanımına dikkat edilmemesi,
  • Askerlerin ve spor yapanların mantar hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek olmaktadır.

En yaygın mantar hastalıkları nelerdir?

  • Tinea pedis (Ayak Mantarı)
  • Tinea Korporis
  • Tinea Kapitis
  • Onikomikoz
  • Tinea Barbea

Mantar hastalıklarında tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle mantar sıkıntısı ile karşılaşan kişilerin mutlaka uzmanda destek alması gerekmektedir. Muayene sonucunda mantar teşhisi konulduktan sonra mantar oluşum nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Mantar oluşumunun gerçekleştiği bölgedeki nemin alınması, kurulanması ve pudra kullanılması gerekmektedir. Ayakkabı, terlik seçiminde dikkatli olunmalıdır. Kişisel eşyaların havlu, tırnak makası, iç çamaşırı, törpü gibi malzemelerin ortak kullanılmaması gerekmektedir.

Kişisel anlamda hijyene çok fazla özen gösterilmelidir. Antimikotik ilaç kullanımı da mantar hastalıklarının tedavisinde iyi gelmektedir. Deri üzerinden uygulanan kremler ya da tablet şeklinde alınan ilaçlar sayesinde mantar hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Mantar hastalığı tedavi edildikten sonra tekrar ortaya çıkabileceği unutulmamalı ve ortak alanlarda dikkatli olunması gerekmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa