Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Meme Biyopsi


Meme Biyopsisi Nedir?

Meme dokusundan örnek alınarak yapılan laboratuvar ortamındaki inceleme işlemine meme biyopsi adı verilir. Genellikle lokal anestezi ile iğne biyopsisi yöntemiyle yapılan bu işlemin amacı kanserli dokunun var olup olmadığını anlamak, mevcut olması halinde kitlenin genetik yapısının incelenmesini sağlamaktır.

Meme biyopsilerinde hangi uygulamalar kullanılır?

İnce iğne biyopsisi: İnce bir iğne ile dokusundan alınan hücre örneği işlemidir. Lokal anestezi ile yapılır. Ultrason ile şüpheli bulunan bulgular üzerinde doğru tanı amacıyla uygulanmaktadır. Özellikle meme içine yerleşen küçük boyutlu kitlelerde uygulanmaktadır. İşlemin ardından bulgular atipik (şüpheli) veya kötü huylu olarak raporlanmaktadır.

Kalın iğne (Tru-Cut) biyopsisi: Genellikle pirinç tanesi büyüklüğündeki kitleler üzerinde yapılan bir işlemdir. 3-4 mm kalınlığında iğneler ve biyopsi tabancısı yardımıyla uygulanır. Kitlenin kenarına yerleştirilen iğne, biyopsi tabancasının düğmesine basılması halinde içeriden bir parça koparır. İğne memeden çıkarıldıktan sonra elde edilen doku parçası bir çözeltiye konulur. Benzer şekilde birkaç doku örneğinin alındığı bu işlemden sonra elde edilen veriler incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir.

Vakum biyopsi: Mamografi ile görülen ve meme kanseri için risk unsuru oluşturan bulguların tanısı için tercih edilen bir uygulamadır. Stereotaksik biyopsi masasında, vakum uygulayan bir cihaz ile yapılan bu işlemde kalın biyopsi iğneleri kullanılır. İşlem esnasında şüpheli görülen alan vakum ile iğneye doğru çekilir, bu sayede bir çok doku örneği elde edilir.

Cerrahi biyospi: Kitlenin bir kısmının veya tamamının alındığı biyopsi işlemine cerrahi biyopsi adı verilir. Elde edilen parça laboratuvar ortamında incelenmektedir. Yalnızca meme dokusu üzerinden örnek alınması işlemine ensizyonel, şüpheli bulunan alanın veya kitlenin tamamının alındığı işleme eksizyonel biyospi denir. Cerrahi biyopsi yapılması içib kitlenin ele gelmesi gereklidir. Tanı ile şüpheli alan olarak belirlenen bir bölge mevcutsa işaretlenme öncelikli olarak işaretleme yapılmaktadır. Ele gelmeyen kitleler işaretlenme olmadan çıkarılamamaktadır. İşaretleme işleminde genellikle özel bir tel veya metilen mavisi kullanılmaktadır. İşlem sonrasında hasta ameliyathaneye alınır ve işlem gerçekleştirilir.

Meme biyopsileri hangi tür durumlar için yapılır?

 

  • Muayene sonrası meme dokusunda yumru veya kalınlaşmanın tespit edilmesi,
  • Meme kanseri şüphesi,
  • Mamografi sonrası şüpheli görülen bir alanın tespit edilmesi,
  • Ultrasonografi sonrası şüpheli görülen bir bulgunun tespiti,
  • Meme derisinde çukurlaşma, şeffaf akıntı, kabuklanma, pullanma gibi değişikliklerin meydana gelmesi gibi durumlarda meme biyopsisi istenebilmektedir.

İşlem süresi ne kadardır?

Genellikle ince iğneli biyopsilerde ve kesici iğne biyopsilerinde işlem süresi ortalama 15-20 dakikadır. İşlem sonrası hasta günlük yaşamına geri dönebilmektedir. Vakum yardımlı biyopsilerin tamamlanma süresi 30-40 dakika arasında değişir. Günün geri kalanında hastanın dinlenmesi ve yorucu aktivitelerden kaçınması gerekebilir.

Meme biyopsisi öncesi nasıl bir hazırlık yapılması gerekir?

Biyopsi öncesinde hastanın kanama veya pıhtılaşma ile ilgili bir sorunu olup olmadığı kontrol edilmektedir. Hasta kullanmakta olduğu ilaçları doktoruna eksiksiz olarak bildirmelidir. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanılması halinde biyopsiden bir gün önce kesilmesi gerekebilir. Rahat bir kıyafet tercih etmeli, göğüs bölgesine herhangi bir parfüm veya deodorant sürmemelidir.

Meme biyopsi hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz?

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa