Obezite cerrahisinde tercih edilen mide balonu, içi su dolu bir balonun endoskopi yöntemiyle hastanın mide içerisine yerleştirilmesi ve bu sayede kilo kaybının desteklenmesi yöntemidir. Derin sedasyon yöntemiyle yapılan mide balonu uygulamasında yarı uyanık halde olan hastaların midesine bir balon yerleştirilir. 400-700 cc hacime sahip olan silikon materyalli balon, 6 ile 1 sene arasındaki süreçte mideden çıkarılır.
Hastanın operasyon için gerekli sedasyon (uyutma) süreci tamamlandıktan sonra mide içerisine yerleştirilen balonun içine kateter kullanılarak su doldurulur. Daha sonra balonun su ile şişirilme süreci başlar. Bu sürecin ardından kateter ağızdan çıkarılır. İşlem süreci tamamlandıktan sonra hasta aynı gün içerisinde evine dönebilme olanağına sahiptir.
Mide balonu İşlemi sonrasında bazı hastalarda kusma, kramp ve bulantı gibi sonuçlar görülebilir. Fakat uygulamayı takip eden 1 haftalık süreç içerisinde yan etkiler azalır. Devam eden kusma ve bulantı gibi yan etkilerde doktora başvurulması gereklidir. Nadir görülen bazı vakalarda hastanın mide balonunun uyuşmazlık göstermesi sonucu mideden çıkarılması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu tip durumlarda yeniden bir operasyon yapılır ve balon biraz daha indirilerek hastanın karşılaştığı yan etkiler ortadan kaldırılır.
Obezite cerrahisinde uygulanan mide balonu uygulaması, hastalarda ihtiyaçtan fazla yemek yemeye bağlı olarak gelişen kilo problemleri nedeniyle uygulanır. Özellikle;
Morbid obezite tanısı konulan ve ameliyata bağlı risk faktörlerini ortadan kaldırmanın hedeflendiği hastalara uygulanır.
Mide balonu uygulamasında kullanılan balonun içindeki sıvı ortalama 4 ay içerisinde boşaltılmalıdır. Boşaltma işleminin ardından balonun çıkarılması için ek bir operasyon sürecine gerek yoktur. Doğal bir biçim vücuttan atılır.
Mide balonu operasyonu 20 dk.’lik bir işlemdir.
Operasyonun endoskopi altında yapılması nedeniyle hastaların en az 6 saat öncesinden herhangi bir şey yememesi ve içmemesi gerekir.
Kan sulandırıcı kullanımı halinde, ilaç operasyondan 1 hafta önce bırakılmalıdır.
Operasyon sonrası doğru bir beslenme programı oluşturmak oldukça önemlidir. Özellikle mideye yerleştirilen balonun meydana getirdiği yan etkileri (kramp, bulantı, kasılma vb.) azaltmak için diyetisyen desteği alınarak uygun bir beslenme düzeni hazırlanabilir. Mideyi rahatlatan bitki çayları tüketilebilir. Karbonhidrat, protein ve yağ yönünden dengeli gıdalar tercih edilmelidir.
Mide balonunun delinme riski düşüktür. Ancak bu gibi bir durum oluşması durumunda idrar renginde balonun içindeki sıvı nedeniyle mavi renkli bir görünüm meydana gelir. Bu durum hastalar tarafından kısa zamanda fark edilir. Doktor muayenesinin ardından mide balonunun aldığı hasar derecesi kontrol edilir. Gerekli görülmesi halinde balon çıkarılır veya yenisi yerleştirilir. Mide balonu çıkarılması gereken hastalarda ise öncelikli olarak balon içerisindeki sıvı boşaltılır.
Bilgilendirme amaçlıdır.