Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Mide Botoksu


Mide botoksu kilo vermeye yardımcı olan bir uygulamadır. Midenin belirli bölgelerine Botilinum toksin (botoks) enjeksiyonu uygulanması esasına dayanır. Mide botoksu işlemi, endoskopi ile yapılır. Mideye uygulanan etken madde sayesinde, tokluk hissi oluşur ve günlük gıda tüketimi azalır bu sayede mide botoksu uygulanan kişide zayıflama gerçekleşir. 

Uygulanan tedavi yönteminde mide kaslarının kasılması sınırlı hale getirilerek midenin boşalma süresi geciktirilir ve bu sayede iştah kaybı tetiklenir. Uygulamanın kolaylığı nedeniyle günümüzde çok yaygın bir zayıflama yöntemi haline gelmiştir.

Mide botoksu kimler için uygundur?

  • Genel sağlık durumu iyi olan,
  • Spor yaparak veya diyetle kilo vermekte güçlük çeken,
  • Vücut kitle indeks oranı 40’ın altında olan,

Obezite cerrahisi seviyesinde bir tedavi süreci gerekli görülmeyen tüm hastalar yeterli uygunluktadır.

Mide botoksu nasıl yapılır?

  • Hastaya önce anestezi yapılır.
  • Endoskopi cihazı ile hastanın ağzından midesine ince bir prob indirilir. 
  • Prob(hortum) ile Botilinum Toksin denen bir madde midenin iç yüzeyine enjekte edilir.

Mide botoksunun yan etkisi var mıdır?

Mide botoksunun bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Botoksa karşı alerjisi olmayan, herhangi bir kas hastalığı bulunmayan kişilerde işlem sonucu yan etki düşünülmemektedir. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları bulunan hastalarda ise işlem için uygun tedavi yapıldıktan sonra sürece başlanır.

Mide botoksuyla kilo verilir mi?

Mide botoksu uygulanan kişilerde vücut ağırlıklarının %10-20’si şeklinde kilo verimi gözlenmiştir. Bu kilo kayıpları, işlem sonrası doktorunuzun verdiği diyet ve spor tavsiyelerinin uygulanması doğrultusunda gerçekleşecektir.

Mide botoksu işlemi ne kadar sürer?

Mide botoksu işlem süresi ortalama 20 dakikadır. Anestezi altında yapılan mide botoksunda hastanede yatış gerekli değildir. Uygulamanın ardından hastalar ortalama 1-2 saat gözetim altında tutulduktan sonra evlerine gönderilir.

Mide botoksu sonrası, iştah ne zaman azalır?

Ortalama 3 gün içerisinde hastaların iştahında azalma görülür. Genellikle 2-3 haftalık süre içerisinde iştaha bağlı kilo kaybı durumuyla karşılaşılır. Hedeflenen kilo: 10 ile 20 kilo civarındadır. Uygulama sonrasında kişiye özel olarak hazırlanan diyetle ideal kiloya ulaşma amacı güdülür. Süreç kişinin yaşına, yapılan egzersizlere ve metabolizmasının çalışma hızına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İşlem sonrası bir diyetisyen desteği alınması tavsiye edilir.

Mide botoksu midede herhangi bir hasara neden olur mu?

Mide botoksu uygulamasında kullanılan Botilinum toksin adlı etken madde, 4 ile 6 ay içinde vücuttan atılır. Bu nedenle uygulamanın midede herhangi bir hasara neden olması düşünülmez.

Mide botoksu emzirenlerde ve gebelerde uygulanabilir mi?

Gebeler ve emzirenler için mide botoksu tedavisiyle ilgili elde edilmiş yeterli çalışma bulunmamaktadır. Doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Mide botoksu sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

İşlem sonrasında asitli gıdaların tüketimi azaltılmalı, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini oluşturulmalıdır. Uygulamanın amacı olan iştahın azaltılarak kilo verme farkındalığı yaratma sürecinde beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Mide botoksu ve mide balonunun farkı nedir?

Mide balonu uygulaması, balonun yerleştirildiği konuma bağlı olarak tekrarlanması gerekebilen, hastada mide bulantısı, kramp, kusma vb. şikayetlere neden olabilen bir uygulamadır. Mide botoksu ise tek bir endoskopik müdahale ile ortalama 3 ile 6 ay arasında değişen süreçte iştah kaybını mümkün hale getiren ve bulantı riski düşük bir işlemdir.

Mide balonu uygulaması mide içerisine yerleştirilen yabancı bir cisim yardımıyla kilo verme olarak biliniyorken mide botoksunda mide içine herhangi bir cisim yerleştirilmesi söz konusu değildir.

Mide balonu sonrasında bazı hastalarda ilgili cismin çıkarılması sonucu yeniden açlık hissiyle karşılaşıldığı gözlemlenir. Mide botoksunda ise iştah artışı durumuyla karşılaşma riski düşüktür.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa