Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

MR Trus Prostat Füzyon Biyopsi


MR Trus Prostat Füzyon Biyopsi Nedir?

Prostat kanseri 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Maligniteye ek olarak 50 yaş üzerinde benign prostat hiperplazisi (BPH) de sıklıkla görülmektedir.

Prostat kanserinde kullanılan tanısal yöntemler rektal tuşe, serum prostat spesifik antijen (PSA) taraması, transrektal ultrasonografi (TRUS), multiparametrik MR (Mp MR) ve TRUS eşliğinde biopsidir. 

TRUS inceleme gerçek zamanlı görüntüleme sağlaması ve nisbeten ucuz olmasına rağmen spesifivitesi düşük bir inceleme yöntemidir. Bir çok prostat kanseri standart ultrason incelemede saptanamamaktadır. Prostat kanseri teşhisi ve lokalizasyonunda sınırlı yeri olmakla birlikte biopsi ve radyoterapi tedavisinde kılavuz olarak kullanılmaktadır.

Transrektal ultrasonografi eşliğinde biopsi prostat kanserinin histolojik tanısında altın standart yöntemdir. Tanı için uygulanan standart sistematik biyopsi tekniğinde biyopsi iğneleri sistematik ve randomize bir şema ile organ içerisine gönderilmekte ve hedefe yönelik bir örnekleme yapılmamaktadır. TRUS eşliğinde biopsi sırasında 10-12 örnek alınması önerilmektedir. TRUS eşliğinde yapılan biopsi sonucunda tümör saptanamamış ise ve klinik şüphenin devam etmesi halinde prostat kanseri tamamen dışlanamamaktadır. Bu nedenle prostat kanserini saptamada biopsi sayısını arttırmak yerine inceleme kalitesini arttıracak araştırmalar yapılmakta ve yüksek sayıda gereksiz kör biopsi sayısının azalması amaçlanmaktadır.

Mp MR inceleme prostat bezinde periferik zonda yerleşmiş klinik olarak önemli kanserlerin saptanmasında standart TRUS biopsi tekniğine göre daha sensitif bir yöntemdir. Mp MR inceleme yüksek çözünürlüklü T2 ağırlıklı görüntülere ek olarak dinamik kontrastlı görüntüler ve diffüzyon MR yada MR spektroskopi incelemeden oluşan iki fonksiyonel MR tekniğini içermektedir.

MR Trus Prostat Füzyon Biyopsisini Kimler Yaptırmalıdır?

Prostat MR incelemede yüksek çözünürlüklü, ince kesit T2 ağırlıklı görüntüler anatomiyi göstermekle birlikte T2 ağırlıklı görüntülerde prostatit sekeli ve hiperplazi gibi benign lezyonlar da prostat kanseri ile benzer bulgular gösterdiğinden prostat kanseri için spesifik değildir. T2 ağırlıklı görüntülerin spesifisini arttırmak amacı ile dinamik kontrastlı görüntüler ve diffüzyon ağırlıklı MR yada MR spektreskopi gibi fonksiyonel MR teknikleri kullanılmaktadır. Prostat kanseri T2 ağırlıklı görüntülerde hipointens sinyal özelliği göstermekte olup agresif prostat kanserleri, Gleason skoru 7 ve daha üstüne çıktıkça T2 ağırlıklı görüntülerde daha hipointens görülme eğilimindedir.

TRUS biopsi sonucu negatif gelen hastalarda PSA yükselmesi durumunda MR bulguları ışığında biopsinin tekrarlanması gerekmektedir. 

MR Trus Prostat Füzyon Biyopsi İşlemi Nasıl Yapılır?

Prostat kanserinin tanısında Mp MR bulgularından faydalanmanın diğer bir yolu Mp MR-TRUS füzyon biopsi yöntemidir. Bu yöntem ile kör biopsiler almak yerine prostat içerisinde MR incelemede şüphelenilen bölgelerden hedefleme yapılarak prostat biopsisi alınmaktadır. Bu yöntemde hastanın daha önceden alınmış Mp MR görüntüleri, ultrason probunun üzerine yerleştirilen sensörler ile bu sensörlerin hareketini takip eden elektromanyetik aparatı içeren özel bir donanım ve yazılıma sahip ultrasonografi cihazında gerçek zamanlı transrektal ultrasonografi görüntüleri ile eşleştirilerek biopsi gerçekleştirilmektedir.

Böylece Mp MR incelemede şüphelenilen noktalardan gerçek zamanlı USG görüntüleri eşliğinde biopsiler  alınarak biopsi tekrarının önüne geçilmekte olup klinik olarak önemli prostat kanseri olgularının saptanması mümkün olmaktadır. Ancak bazı olgularda klinik önemli kanserin hedefe yönelik biyopside de atlanabilmesi nedeniyle, hedeften alınan örneklere ilaveten standart biyopsi tekniği de (özellikle daha önce biyopsisi olmayan hastalarda) uygulanmaya devam edilmektedir.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa