Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Prostat Hastalıkları


Sadece erkeklerde bulunan prostat idrar yolunun etrafında bulunan bir salgı bezidir. Elli yaşın üzerinde olan erkeklerin prostat hastalıklarına yakalanma riski yüksek olduğu için yılda bir defa prostat kontrolü yaptırması gerekmektedir. Özellikle ailesinde prostat kanseri gibi ciddi hastalıklar yaşamış kişiler varsa eğer 45 yaşından sonra kontrollerin başlaması erken teşhis için çok önemlidir. Prostat hastalıkları içinde prostat büyümesi ve prostatit bulunmaktadır.

Prostat Büyümesi

Prostat hastalıkları arasında en sık görüleni prostat büyümesidir. Prostat bezinin büyümesi durumunda idrar yolunda sıkışma meydana gelmektedir. Ve hasta idrara çıkmakta zorlanırken aynı zamanda sık sık idrar yapma isteği ile karşılaşmaktadır. Prostat büyümesinin nedeni kesin bir şekilde bilinememektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Prostat büyümesi idrarın akışını ciddi anlamda zorlaştırmaktadır. Bu sebeple prostat büyümesi belirtileri arasında en çok görülen belirti idrar yapmakta zorlanmaktır. İdrarın mesaneden tamamen boşaltılamaması ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Prostat büyümesi oldukça yavaş ilerleyen ve herhangi bir belirti vermeyen bir hastalıktır. Hastaların prostat büyümesi sorununu yaşarken söylediği yakınmaların arasında sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, aniden sıkışma hissi ve idrar kaçırma şeklinde olmaktadır. Prostatın büyümesi sonucunda idrar kanalının tıkanması ciddi ağrılı durumların yaşanmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle prostat büyümesi kısa bir süre içinde tedavi edilmelidir. Kanser bulgusunun olup olmadığı araştırılmalıdır. En kısa zamanda üroloji doktorundan randevu alınarak muayene yaptırılmalıdır.

 Prostat İltihabı Hastalığı; Prostatit

Prostat büyümesi yaşlı erkeklerde görülen bir hastalık olmasına rağmen prostatit genç erkeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık türünde idrar yolunu tıkayan bir durum söz konusu değildir. Enflamasyon sonucunda prostatı tahriş eden bir enfeksiyondan söz etmek mümkündür. Ateş, ağrı, meni boşalırken yaşanan ağrı, idrar yapma bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları şeklinde belirtileri olan bir hastalıktır.

Bu hastalığın tedavi edilebilmesi için baharatlı gıdalardan, asitli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Özellikle sigara içilmesi ve alkol tüketimi yasaktır. Sıcak oturma banyosu çok iyi gelmektedir. Antibiyotik tedavisi ile hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Sert sandalyeye oturmak, bisiklete binmek, ata binmek prostatit hastalığı bulunan kişiler için uygun değildir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa