Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Pruritus (Kaşıntı)


Kaşıntı hissi her insanda kolaylıkla görülebilen bir histir. Vücudun tamamında hissedilebildiği gibi bazı bölgelerinde de hissedilebilmektedir. Yanma, batma, kaşıntı, sızlama ve vücutta bir şey dolanıyormuş hissi yaşanmaktadır. Pruritus yani kaşıntı bireyleri çok rahatsız eden bir durumdur.

Aynı zamanda uykusuzluğa, huzursuzluğa, sıkıntıya neden olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kaşıntı daha çok görülmesine rağmen pek çok nedenden dolayı olabilmektedir. Sistemik hastalıklarda ortaya çıkabilen kaşıntı durumu bir deri hastalığının da belirtisi olabilmektedir. Özellikle geceleri artış gösteren bir sıkıntıdır. Kaşıntının oluşumuna sebep olan durumlar çok fazladır ve çeşitlilik göstermektedir.

Kaşıntıya neden olan faktörler nelerdir?

  • Bazı kimyasal maddelerin kullanımı sonucunda oluşan kaşıntılar
  • Yün ve naylon giysilerin neden olduğu kaşıntılar
  • Yumurta, süt, istiridye, çilek tüketimi sonrasında oluşan kaşıntılar
  • Sabun, boyalar ve çamaşır tozlarının neden olduğu kaşıntılar
  • Şeker, böbrek, karaciğer hastalıklarından doğan kaşıntılar
  • Kıl kurdu kaşıntıları
  • Sinirlilik ve ruhi sıkıntılar nedeni ile oluşan kaşıntılar
  • Mantar hastalığı nedeni ile oluşan kaşıntılar
  • İshal ve kabızlık sonucu oluşan kaşıntılar
  • Kurdeşen, egzema, kızamık, kızıl gibi cilt hastalıklarından doğan kaşıntılar

Vücudun her bölgesinde görülebilen kaşıntı alerjik bir yapısı olan kişilerde daha yoğun olarak görülmektedir. Kaşıntı sorununa neden olan faktörler bulunduktan sonra tedavi süreci çok daha kolay hale gelebilmektedir. Yerel ve genel olarak yaşanan kaşınma şikâyetleri için mutlaka doktora başvurmak ve tedavi olmak gerekmektedir.

Kaşıntı için yapılan tetkikler nelerdir?

Kaşıntı şikâyetinin genel ya da yerel olup olmadığı incelenmelidir. Bölgesel olarak kaşıntı şikâyeti genel olarak cilt hastalıklarının belirtisidir. Cilt hastalığının teşhisinin ardından gerekli olan ilaçlar doktor tarafından önerilmektedir. Genel bir kaşıntı durumu söz konusu ise hastada içerde bir hastalığın olabileceği şüphesi olmaktadır. Bu nedenle hastanın iç hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir. Gereken kan testlerinin yapılmasının ardından sorunun nereden kaynaklandığı bulunmaktadır.

Kaşıntı tedavisi

Kaşıntı teşhisinin konmasının ardından tedavisi mümkün olmaktadır. Genel vücut kaşıntılarında uygun tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Cildin rahatlatılması için losyonlar ve kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır. Doktor tarafından önerilen ilaçların kullanılması çok önemlidir. Kaşıntının rahatlatılması ile hasta kendisini çok iyi hissetmektedir. Ayrıca ilaç tedavisinin yanında dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de çok fazla sabun kullanılmamasıdır. 

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa