Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Psoriasis (Sedef Hastalığı)


Müzmin bir deri hastalığı olan Psoriasis halk arasında sedef hastalığı olarak bilinmektedir. Sedef renginde kabuklanmaların olması sebebi ile bu isim verilmiştir. Derinin üzerinde ölü tabaka artar ve deri kendisini 1-2 günde bir yeniler. Vücudun birçok bölgesinde görülebilen bir hastalıktır. Özellikle dizlerde, dirseklerde, saç derisinde, bel bölgesinde ve tırnaklarda görülme olasılığı yüksektir.

Bazı hastalarda sedef hastalığı şiddetli olabilirken bazılarında hafif derecede seyretmektedir. Tedavi edilebilir bir sorun olan sedef hastalığı için doktor muayenesi çok önemlidir. Toplumda çok sık görülen bir hastalık olması sebebi ile genç yaşta ortaya çıkma ihtimali de çok yüksek olmaktadır. Ayrıca ailede sedef hastalığının olması durumunda sedef hastalığına yakalanma riski daha yüksek olmaktadır. Mikroplardan kaynaklanan bir hastalık olmadığı için Psoriasis bulaşıcı bir hastalık değildir.

Psoriasis (sedef hastalığı) belirtileri;

  • Mum Lekesi Belirtisi: Mum lekesi gibi tabaka tabak ciltte belirli bir şekilde görünür halde olması sebebi ile mum lekesi belirtisi olarak adlandırılmaktadır.
  • Auspitz belirtisi: Cilt kazınmaya devam edilirse eğer alttan nemli bir zar ortaya çıkmaktadır. Küçük kırmızı renkte noktasal olarak kanamaların olması söz konusudur.
  • Koebner fenomeni: Deride küçük ve kırmızı kabarcıklar oluşmaktadır.

Sedef hastalığının farklı şekilleri bulunmaktadır. Her sedef hastalığı aynı zamanda birbirinden farklılık göstermektedir. Çocuklarda, yaşlılarda ve yetişkinlerde görülebilen bu hastalık farklı özellikler ile seyretmektedir. Kabarıkların giderek büyümesi sonucunda da kabuklanmalar ortaya çıkmaktadır.

Sedef hastalığının tanısı

Psiorasis hastalığının tanısının konulabilmesi için şikâyeti olan hastaların cilt uzmanına görünmesi gerekmektedir. Fiziki olarak yapılan muayene sonucunda hastalığın teşhisi konulabilmektedir. Hastalığın teşhis edilmesinde güçlük yaşanırsa eğer deriden parça alınma yöntemi uygulanmaktadır. Kan testi yapılmasına ihtiyaç duyulmadan tetkikler yapılarak teşhis konulmaktadır. Uygun tedavi yönteminin seçilmesi için hastalığın seyri, nedenleri iyi bilinmelidir. Kronik bir hastalık olması sebebi ile tekrarlama riski bulunmaktadır.

Sedef hastalığının tedavisi

Tedavinin ne şekilde yapılması gerektiğine karar verilmesi çok önemlidir. Hastanın yaşı, yaşam tarzı, hastalığının seyri çok iyi bir şekilde incelenmelidir. Derinin dökülmesinin önlenmesi, enfeksiyon oluşumunun azaltılması için başarılı tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Deri üzerine uygulanacak ilaçlar sayesinde sedef hastalığının tedavisi yapılabilmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa