Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Saç Hastalıkları


Kişinin beden algısının temel unsurlarından biri olan saçlarda meydana gelen hastalıklar, kişide hayati bir tehlike yaratmamasına karşın estetik ve psikolojik kaygılar nedeniyle önemli sorunlar haline gelebilmektedir. Uygulanacak tedavi saçlarda ortaya çıkan hastalığın şekline ve düzeyine göre değişir.

Genetik Saç Dökülmesi

Sağlıklı bir insanın saçları her gün yaklaşık 100 tel kayba uğrar. Bu normal bir saç dökülmesidir ve gözle görülür bir fark oluşturmaz. Yine de, yaşlanmaya ve genetik faktörlere bağlı olarak saç dökülmesinde artış görülebilir. Kadınlarda zaman içinde başın üst kısmındaki saçlarda seyrelme ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla kellik görülmez. Erkeklerde daha sık ortaya çıkarak, tepe kısmındaki seyrelmenin kelleşmeye kadar gidebildiği görülmektedir. Genetik saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar ve yaş ilerledikçe dökülmede de artış görülür. Harici losyonlar ve ilaç tedavisi ile dökülmeyi yavaşlatmak ve geciktirmek mümkündür ancak tamamen durdurulamamaktadır.

Bölgesel Saç Dökülmesi

Saçkıran olarak da bilinen bölgesel saç dökülmesi çoğunlukla çocuklukta ortaya çıkar. Saçların belli bir bölgede hızla döküldüğü ve bölgesel kelleşmenin görülebildiği bir durumdur. Genel olarak strese bağlı olarak ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi ve cilt hastalıklarına bağlı olarak da görülebilir. Bölgesel saç dökülmesinin tedavisi için kullanılan kremlerle saç köklerinin uyarılması sağlanabilir. Saçsız bölgeye kortizon takviyesi yapılması da yaygın bir tedavi şeklidir.

Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmesi

Kansızlığa bağlı saç dökülmesi özellikle kadınlarda görülür. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek kansızlık, yani vücutta dolaşan kan miktarının azalması, birçok sorunla beraber; saç köklerinin iyi beslenmemesi sonucunda saç dökülmesinin artmasına da sebep olabilmektedir. Kan yapıcı ilaçlar ve serumla tedavi edilmesi halinde saç dökülmesinde de azalma görülmektedir.

Saçlar da, vücudun her bölümü gibi özen gösterilmesi gereken organlardır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa