Karaciğerin altına doğru uzanan ve armut şeklinde olan safra kesesi safra sıvısını depolamak ile görevlidir. Karın bölgesinde yaşanan ağrılar ve hazımsızlık hissedilmesi nedeni ile ortaya çıkan safra kesesi hastalıkları kimi zaman neden kaynaklandığı anlaşılamayan türdendir. Hastalığın hangi bölgede olduğuna ve türüne göre de farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle safra kesesi hastalıklarında sağ üst karın bölgesinde ağrı hissi oluşmaktadır. Safra kesesi aslında bir aracı organdır. Safra kesesi olmadan da yaşama söz konusudur. Karaciğer safra kesesi olmadan da çalışmalarını düzenli olarak sürdürebilmektedir.
Safra kesesi hastalıkları içerisinde safra yolunun tıkanması, safra kesesi taşları ve iltihaplanmalar çok fazla rastlanılan hastalıklardır. Alınan kiloların aşırı derecede olması, yaşın ilerlemesi hastalıkları tetiklemektedir. Özellikle kadınlarda safra kesesinde oluşan taşlar çok fazla görülmektedir. Safra taşları sırt ağrılarına ve pankreas iltihaplarına kadar tehlikeli olabilecek durumlara neden olmaktadır.
Safra kesesi ağrısı yaşayanlar ya da yukarıda yazılı olan belirtilerin kendisinde olduğunu düşünenler mutlaka uzman doktora başvurmalıdır. Doktor öncelikli olarak ağrıyan bölgeyi elle muayene etmektedir. O bölgeye baskı uygulayarak fiziksel muayene sonucunda teşhis koyabilmektedir. Bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon söz konusu ise safra kesesi büyük olabilmektedir. Ultrasonografi yardımı ile safra taşı teşhisi koymak daha kolay olmaktadır. Safra kesesinde hastalık oluşumuna neden olan poliplerin iyi huylu olup olmadığını anlamak için biyopsi yapılabilir.
Kilo kontrolüne dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenme programı hazırlanmalıdır. Turşu, acı, baharatlı gıdalar ve hardaldan uzak durulmalıdır. Yemeklerin az yağlı olarak yapılmasına özen göstermelisiniz. Kek, çikolata, pasta gibi yiyecekleri az tüketmelisiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.