Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Şeker Hastalığı


    Pankreasın gerekli insülini üretmemesi veya üretilen insülini vücudun doğru bir şekilde kullanamamasından dolayı ortaya çıkan şeker hastalığı, kalıcı bir hastalıktır. Çeşitli genetik nedenlerden dolayı gelecek nesillere de aktarılan bu kalıcı hastalık çeşitli ilaç tedavileri ve diyetlerle kontrol altında tutularak kişilerin günlük yaşantılarına devam etmesi sağlanmaktadır. Şeker hastası olan kişiler fazla şeker tüketiminde veya ani psikolojik nedenlerden dolayı şeker komasına girerler ve bu da hayatlarını tehdit eden bir unsurdur. Bu yüzden şeker hastaları beslenmelerine ve ilaç düzenli ilaç kullanımının yanı sıra psikolojik olarak da iyi durumda olmalıdırlar ve ani sinirlenme, ruhsal bozukluklar gibi durumlardan mümkün olduğunca kaçınmalıdırlar.

 Şeker hastalığı kendi içerisinde gruplara ayrılmakta ve çeşitleri bulunmaktadır. Şeker hastalığının çeşitleri şöyledir: 
 
 - Tip 1: Tip 1 şeker hastalığı çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan bir türdür. İnsülin hormonunun pankreasta çok az veya hiç üretilmemesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. 
 
 - Tip 2: Orta yaş ve üzeri kişilerde yanlış beslenme, fazla alkol tüketimi ve çeşitli nedenlerden dolayı hücrelerin insülin hormonuna direnç göstermesinden dolayı ortaya çıkan şeker hastalığı türüdür. İnsülin hormonu hücreler tarafından kullanılmadığı için kandaki şeker oranı yükselerek şeker hastalığı ortaya çıkar. En sık görülen şeker türü Tip 2 şeker hastalığıdır.
 
 - Gizli şeker: Pre-diyabet olarak da adlandırılan gizli şeker, kandaki şeker oranının yüksek olması ancak şeker hastalığı tanısı için yeterli miktarda olmamasıdır. Yani şeker hastalarının kanlarındaki şeker oranı normalden 2 veya 4 kat arasında fazla iken, gizli şeker hastalarında bu oran normalden 2'nin altında bir rakamda fazladır. Gizli şeker hastalarında genellikle bu oran 1,5 kat fazla şeker olarak görülmektedir. Gerekli tedaviler ve beslenme düzenleri ile kandaki şeker oranı

Bilgilendirme amaçlıdır.