Yemek Borusu Kanseri
En belirgin belirtisi yutma güçlüğüdür. Yutma güçlüğünün çeşitli nedenleri olabilir. Yemek borusu kanserine bağlı olan yutma güçlüğü zaman içinde artarak devam eder. Mutlaka ciddiyetle değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Üst gastrointestinal endoskopi tanı için zorunludur.
Mide Kanseri
Midede ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık, şişkinlik, dolgunluk, erken doyma hissi, kilo kaybı, kansızlık şeklinde kendini gösterir. Çeşitli nedenleri arasında Helicobacter pylori (Hp) adlı bakterinin önemli rol oynadığı ortaya konmuştur. Ülser, gastrit, hazımsızlık (dispepsi) gibi durumlardan ayırabilmek için gecikmeden gastroskopi yapılmalıdır.
Kalın Barsak (Kolon) Kanseri
Belirtileri, kanserin barsakta bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Kalın barsağın başlangıç bölümlerindeki kanserler dışkılama alışkanlığında değişiklik oluşturmadan demir eksikliğine bağlı kansızlığa yol açabilirler. Barsağın çıkışa yakın kısımlarındaki kanserler ise ağrı, dışkılama değişiklikleri ve kan gelmesine neden olurlar. Yakınması olanlar hangi yaşta olurlarsa olsunlar kolonoskopik incelemeye alınmalıdır.
Barsak kanserlerinin bazıları var olan poliplerden meydana gelmektedir. Yakınması olmayan bireylerde 50 yaşın üzerinde tarama amacıyla kolonoskopi yapılması, eğer var ise poliplerin endoskopik yöntemle çıkarılması kolon kanserinden korunmanın veya tanının erken dönemde konulmasının önemli bir yoludur.
Birinci derece akrabalarında kolon kanseri bulunanlar ise daha erken yaşta kolonoskopik taramaya alınmalıdırlar. Kanda tümör belirteçlerinin normal sınırlarda bulunması, mide ve barsak kanseri bulunmadığının güvencesi değildir.
Bilgilendirme amaçlıdır.