Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Sindirim Sistemi Hastalıkları


Sindirim sistemi hastalıklarını incelerken birçok organı ilgilendiren ve birçok organda meydana gelen hastalıklardan bahsetmemiz gerekmektedir. Bunun nedeni sindirim sistemi organlarının sayısının fazla olmasıdır.

Sindirim sisteminin yerine getirdiği sindirim ve boşaltım görevinden dolayı oluşan hastalıklar bu iki işlevi yerine getirmede görev alan bütün organlarda ortaya çıkabilmektedir. Ağızla başlayan ve rektum yani dışkılama organı ile sonlanan bu sistemde bulunan başlıca organlar şunlardır: Ağız, dişler, yutak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar, rektum (anüs). Bu hastalıkların isimleri, tuttuğu ve ortaya çıktığı organlar ve hastalıkların genel özellik ve belirtileri ise şunlardır:

Ağız ve Diş ve Dil Hastalıkları

Sindirim sisteminin birincil ve sistemin giriş kapısı olarak adlandırabileceğimiz organı ağızdır. Ağızda bulunan organların da dahil olduğu sindirim sisteminin diş ve ağızla ilgili hastalıkları diş ve dişeti hastalıkları olarak ortaya çıkmaktadır. Diş hastalıklarına Gingivitis’i verebiliriz. Diş eti iltihabı olarak ifade edilen bu hastalığa ağız mukozasının iltihapları ile dil etinin hastalıklarını dahil edebiliriz. Ağıza bitişik olan yutak yemek borusu kanalı ile mideyle bağlanan sindirim sisteminin ikincil organlarındandır. Larenks ve farenks olarak adlandırılan hastalıklar yutak ve bölümlerinde ortaya çıkan hastalıklardır. Aşağıda açıklamalarını ile birlikte belirttiğimiz sindirim sisteminin diğer hastalıkları şunlardır:

Özofajit: Mideye bağlanan ve ozefagus denilen yemek borusunun iltihaplanmasıdır.

Reflü: Özofagus ile mide arasında bulunan ve yemek yerken açılan kapakçığın kontrolsüz açılarak mide öz sıvısı olan asitin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Ülser: Mide mukozasının delinmesine denilmektedir. Genellikle alkol ve diğer asitli içecekler ile sigara yüzünden oluşmaktadır.

Gastrit: Mide mukozasının iltihaplanmasıdır.

Duodenit: Mide ile ince bağırsağın birbirine bağlandığı yerde bulunan duedonum isimli parçanın iltihaplanmasıdır.

Enterit: İnce bağırsağın iltihaplanmasıdır.

Kolonit: Kalın bağırsağın iltihaplanmasıdır.

Kabızlık ve ishal: Midenin görevlerini yapamaması ya da hızlı yapması ile ortaya çıkan iki hastalıktır. Kabızlıkta dışkılamada zorluk olurken ishalde (diare) sıvı ve fazla dışkılama söz konusudur.

Anüs ile ilgili hastalıklar

Maddeler halinde saydığımız hastalıklar sindirim sisteminin asıl görevlerini yerine getirerek alınan gıdaların enerjiye çevrilmesini sağlayan ve organlara gönderilmesinde en önemli rolü alan organların yakalandıkları hastalıklardır. Kolera, dizanteri, siroz, tifo, sarılık gibi hastalıklar ise sindirim sistemi ile bağlantılı organları tutan ve bu organlarda ortaya çıkan hastalıklardır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa