Halk tarafından bilinen adı şişmanlık olan obezite vücut ağırlığının olması gereken ideal ağırlıktan fazla olmasına denilmektedir. Bu demek oluyor ki yağ dokusundaki artış diğer dokulara göre çok fazla olmaktadır. Şişmanlığın saptanabilmesi için klinik muayenelerin yapılması gerekmektedir. Pek çok hastalığın oluşmasında etkili rol oynayan obezite yani şişmanlığın etkili bir şekilde ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Şişmanlık konusunda en büyük nedenlerden birisi olarak görülen sorun fazla yemek tüketilmesidir. Fiziksel olarak hareketlerin az olmasından dolayı da şişmanlık gözlenebilmektedir. Psikolojik anlamdan yaşanan rahatsızlıklar nedeni ile kilo alımı çok daha hızlı olmaktadır. Ayrıca metabolik ve hormonsal bozukluklar nedeni ile şişmanlık oluşabilmektedir. Anne ya da babanın şişman olması genetik yollar ile bireyleri olumsuz yönde etkilemektedir.
Üzerinde ciddi anlamda durulması gereken bir hastalıktır. Kısa süre içinde çözümlenebilen bir hastalık türü olmadığı için hastaların çok sabırlı ve azimli olması gerekmektedir. Hekimlerden ve beslenme uzmanlarından destek alınması gerekmektedir. Kilolar vücut için ciddi anlamda bir yüktür ve pek çok zararları bulunmaktadır.
İdeal kiloya ulaşmak ve verilen kiloların tekrar alınmaması için doğru tedavi yönteminin seçilmesi çok önemlidir. Şişmanlığın tedavisine başlamadan önce şişmanlığı önleme amaçlı çalışmalar yapılması daha doğru olmaktadır. Küçük yaştan itibaren sağlıklı ve dengeli beslenme öğretilmelidir. Zayıflamak isteyenler daha az kalori almalı ve daha fazla kalori harcamalıdır. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin besinler tüketilmelidir. Diyet yapılırken aynı zamanda bedensel hareketlerde yapılmalı, hareketli bir yaşama geçilmelidir. Şişmanlık tedavisinde diyet tedavisi, egzersiz, ilaç tedavisi, davranış tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Yaşam tarzında yapılan değişiklikler kilo verme konusunda çok etkili olmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.