Sistoskopi, sistoskop adı verilen bir aletle mesane içini görüntüleme işlemidir. Sistoskop idrar kalanından geçebilecek inceliktedir. Üzerindeki kamera sayesinde idrar kanalı ve mesane görüntülenir. Kadıköy’deki hastanemizde sistoskopi işlemini gerçekleştiren üroloji doktorumuz Uzm.Dr. Ali İhsan İLHAN sistoskopi nedir?, sistoskopi nasıl yapılır? gibi üretrosistoskopi (sistoskopi) işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri kaleme aldı.
Sistoskopi işlemi ile ilgili daha detaylı bilgi ve randevu için;
444 54 33 çağrı merkezimiz yada
Sistoskopi Nedir?
Sistoskopi idrar kesesi ve aşağı idrar yolu (Üretra) hastalıklarının tanısında kullanılan endoskopik bir yöntemdir.
Erkeklerde sistoskopi nasıl yapılır?
Erkekte sistoskopi yapılırken öncelikle aşağı idrar kanalı (üretra) gözlenerek geçilir, bu esnada idrar kanalı, idrarı tutmayı sağlayan çizgili kas, prostatın durumu değerlendirilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
Kadınlarda sistoskopi nasıl yapılır?
Kadında sistoskopi işlemi direkt idrar kanalından, idrar kesesine dikkatlice itilerek girilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
Sistoskopi hangi durumlarda yapılır?
Sistoskopi acı verir mi?
Erişkinlerde genellikle lokal anestezi, çocuklarda genel anestezi altında uygulanır. Lokal anestezi için içinde anestezik madde bulunan jeller kullanılır; bunlar hem idrar kanalını kısmen uyuşturarak ağrı duyulmamasını ve aynı zamanda sistoskopun kayarak idrar kanalından kolayca geçmesini sağlar.
Erkekte lokal anesteziye rağmen hastanın ağrı eşiğine bağlı olarak prostatın olduğu kanaldan geçerken çok kısa süreli hafif bir ağrı duyulabilir.
Kadında idrar kanalında bir darlık söz konusu değilse sistoskop kolayca girer ve bir ağrı duyulmaz.
Kadınlarda sistoskopi sırasından ağrı durumu, uygulamayı yapan hekimin dikkat ve hassasiyetiyle birlikte hastanın duyarlılığı ve hasta ile olan kooperasyona göre en düşük seviyede hissedilebilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
Sistoskopi öncesi açlık gerekir mi?
Hastanın aç olması gerekmez ve girişim öncesi yapılması gereken bir ön hazırlık yoktur.
Sistoskopi sonrası komplikasyonlar nelerdir?
Sistoskopi (üretrosistoskopi) sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ise idrar yolları enfeksiyonları; idrar yolları yaralanması ve buna bağlı darlıklar; idrar kesesi duvarında küçük yaralanmalar veya çok nadir duvarın delinmesi olabilir. Bunlar deneyimli ellerde, tıbbi prensiplere uyularak en aza indirilir.
İlgili Doktorumuz
Uzm. Dr. Ali İhsan İLHAN
Bilgilendirme amaçlıdır.