Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Solunum Sistemi Hastalıkları


Solunum sistemi ve bağlantılı organlarda gelişen ve ortaya çıkan hastalıklar solunum sistemi hastalıkları olarak adlandırılmaktadır. Halen ondan fazla solunum sistemi hastalığı bulunmaktadır. Solunum sistemi hastalıklarının tamamına iltihabi hastalık olarak yaklaşılmaktadır.

Bu iltihapların nasıl oluştuğuna bakılacak olursa çoğunun vücudun genel sağlık durumun bozan enfeksiyon, bakteri, virüs gibi halk dilinde mikrop olarak adlandırılan tıp literatüründe mikroorganizma olarak tabir edilen hastalık yapıcı küçük küf, mantar vs. yapıların solunum yolu ile vücuda girmesi ile solunum sistemi hastalıkların tuttuğu organda oluştuğu ve bu organın adıyla birlikte adlandırıldığı görülmektedir. Tıbben ispat edilmiş ve literatürde tanımı ve açıklaması bulunan solunum hastalıkları şunlardır:

Nezle veya grip: Bu iki hastalık birbirine çok benzer. Nezle biraz daha kısa süreli olurken grip birkaç haftaya kadar uzayabilmektedir. Burun mukozasının iltihabı olarak ortaya çıkan bu hastalıklar ağır seyretmeleri halinde ölüme sebebiyet verebilmektedirler. Her ikisi de bulaşıcı hastalıktır.

Verem (TBC): Tüberküloz olarak isimlendirilen bu hastalık akciğer dokusunun iltihaplanması ile oluşmaktadır. Bulaşıcıdır. Bu hastalığa yakalanan kişiler hastalıktan kurtuluncaya kadar çevresinden izole edilmektedir.

Kabakulak: Kulak hastalıklarından olup tükürük bezlerinin iltihaplanmasıyla oluşmaktadır.

Kuşpalazı (Difteri): Boğaz hastalıklarındandır. Yutağın iltihaplanması ile ortaya çıkar.

Bronşit: Akciğerlerdeki bronşları tutan iltihaptan kaynaklanan bir solunum yolu hastalığıdır.

Bronşiyolit (zatürre): Bronşlardan daha küçük yapılar olan ve akciğerde bulunan bronşiyollerin iltihaplanmasıdır.

Menenjit: Nezle ve grip gibi hastalıkların sebep olan virüslerin uzun süre vücuttan atılamaması sonucunda ortaya çıkar. Vücuttan atılamayan bu hastalıkların beyin zarını tutmasına ve iltihap oluşturmasına bağlı olarak gelişir.

Pnömoni (zatürre): Akciğerlerde bulunan alveollerin iltihaplanması olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Solunum yolu ile vücuda giren dış etkenlerin oluşturduğu iltihap hastalığın nedenidir.

Plörezi: Solunum yolu organlarından olan akciğerin iltihaplanmasıdır. Akciğerin etrafındaki zarın iltihabından dolayı ortaya çıkmaktadır. Halk dilinde zatülcenp olarak adlandırılan bir hastalıktır.

Astım: Kronik bir akciğer hastalığı olup bronşların dış etkenlere bağlı olarak tutulması sonucunda oluşmaktadır. Sigara dumanı gibi etkenlerin tetiklediği ve ataklar halinde ortaya çıkan hastalık solunum yolu hastalıklarındandır.

Yukarıda belirttiğimiz hastalıkların tamamının tedavisi mümkündür. Ancak bu hastalıkların tedavisinde mutlaka kendi alanında uzman doktorun tercih edilmesi gerekmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa