Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Spektroskopi MR


Spektroskopi MR, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) teknolojisinin bir uzantısı olarak özellikle beyin metabolizması ve diğer yumuşak dokuların incelenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Spektroskopi MR Nedir?

MR Spektroskopi  ya da kısaca MRS vücuttaki metabolitler hakkında grafikler oluşturarak kimyasal bilgiler veren bir tanı tekniğidir. MR Spektroskopi beyin parankiminde tümör olup olmadığını; tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu ve  derecesini; tümör-infarkt (inme) ve abse ayrımını yapmada; birçok metabolik hastalıkların tanısını koymada; tedaviye cevabı belirlemede takipte invivo biyokimyasal değerlendirmelerle detaylı bilgiler vermektedir. Kemoterapi ya da radyoterapi sonrası canlı ve ölü dokuları ayırt etmede kullanılan MRS, hastalığın seyrinin izlenmesi bakımından son derece önemlidir.

Detaylı bilgi ve hızlı Spektroskopi MR randevusu için;  

444 54 33 çağrı merkezimiz ya da

Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. 

Lifemed Tıp Merkezi, kadıköy bağdat caddesinde, ileri teknoloji cihazları ile üstün hizmet ve yüksek hasta memnuniyeti prensibiyle, sağlık sektöründe 2004 yılından itibaren hizmet vermektedir.

MR Spektroskopi İle Doku Hakkında Elde Edilen Bilgiler

Spektroskopi MR ile incelenen doku hakkında 6 farklı bilgi elde edilmektedir. Bunlar; metabolitlerin tanımlanması, metabolitlerin sayısal analizi, miktar ve çeşitlerindeki dinamik değişikliklerin tespitidir. Aynı zamanda eksojen metabolitler, doku ve hücresel çevre ve manyetizasyon transferinin yol açtığı kimyasal reaksiyonlar ve ilişkilerin kinetikleri hakkında da bilgiler elde edilmektedir.

Spektroskopi MR Çekiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  •  Spektroskopi MR çekiminde kullanılan cihazda manyetik alan bulunduğundan hasta vücudunda varsa kalp pili, protez, platin ve çivi gibi metallerle ilgili doktora mutlaka bilgi verilmelidir.
  •  Vücutta bulunan metaller dışında metalik eşyalar spektroskopi MR çekimi öncesi mutlaka çıkartılmalıdır.
  •  MR çekimi sırasında hastanın hareketsiz kalması net görüntü elde etme bakımından önemli olup hareket halinde yapılan çekim tekrarlanır.
  •  MR çekimi tüm kıyafetlere çıkartılarak verilen önlükle yapılmaktadır.

 Ortalama 20-30 dakika süren çekimde 2 dakika ara ile cihazdan gelen sesler duyulur. Doktorun ayrıntılı görüntüye ihtiyaç duyduğu durumlarda ise kontrast adı verilen sıvı madde damardan enjekte edilerek çekim tekrarlanır.

Beyin Tümörlerinde Spektroskopi MR

Beyin tümörlerinde histolojik özelliklerin tespit edilmesi tedaviye yön veren bir çalışma olup son derece önemlidir. Spektroskopi MR ile tümör tanısı ve doku detayları hakkında önemli bilgiler elde edilmekte, beyin lezyonları doğru değerlendirilerek tedavi öncesi ve sonrası için invivo biyokimyasal değerlendirmelerle tedaviye yön verilmektedir.

MR Spektroskopi Uygulama Alanları

  • Beyin Araştırmaları: Spektroskopi MR, beyin tümörleri, epilepsi, Alzheimer hastalığı gibinörolojik durumların teşhisinde kullanılır. Beyindeki kimyasal değişiklikleri izleyerek, buhastalıkların erken evrelerinde tespit edilmesine yardımcı olur.
  • Kanser Teşhisi: Bazı kanser türlerinin teşhisinde, özellikle beyin, meme ve prostatkanserlerinde, spektroskopik MR kullanılır. Tümörlerin ve çevre dokuların metabolikprofillerini analiz ederek, kanserin varlığı ve yayılımı hakkında bilgi sağlar.
  • Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları: Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının teşhisinde de kullanılır.Özellikle kronik ağrı durumlarında, dokuların kimyasal yapısındaki değişiklikleri tespit ederek, hastalığın kaynağını belirlemeye yardımcı olur.

Spektroskopi Mr çekimlerimizden görüntüler için tıklayınız;

https://www.lifemed.com.tr/store/file/images/spektroskopi-mr.jpg
https://www.lifemed.com.tr/store/file/images/spektroskopi-mr-2.jpg
https://www.lifemed.com.tr/store/file/images/spektroskopi-mr-3.jpg

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa