Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Terleme Tedavisi


Terleme, sempatik sinir sisteminde ortaya çıkan ve beden ile ortam ısılarının dengelenmesini sağlayan, doğal bir tepkidir. Belirli düzeyde terlemenin olması gerekli ve sağlıklıdır. Buna karşın, hiperhidrozis, yani aşırı terleme, kişinin sosyal uyumunda ve günlük işlevselliğinde sorunlara yol açabilir. Hiperhidrozise bağlı işlevsizlikler ortaya çıktığında, kişinin tedavi alması gerekir.

Hiperhidrozis Neden Olur?

Hiperhidrozis, genel olarak sempatik sinir sistemindeki aşırı faaliyete bağlı olarak görülür. Ter bezlerindeki yüksek faaliyet, terleme miktarını arttırarak, kişide rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu aşırı faaliyet, fiziksel ve psikolojik sebeplerle ortaya çıkabilir.

Bütün vücudu kapsayan genel aşırı terleme durumlarında, buna sebep olacak metabolizma sorunları ve kanser gibi hastalıklar düşünülebilir. Bu durumda, aşırı terleme bir hastalığın semptomu olarak değerlendirilir ve yol açan hastalığın ne olduğu aranır.

Bölgesel aşırı terlemeler, genellikle ellerde, ayaklarda ve koltuk altında, simetrik olarak görülür. Buna sebep olabilecek psikolojik özelliklerle beraber, fiziksel etkiler de aranmalıdır. Bölgesel aşırı terlemeyle beraber, sempatik sinir sistemindeki aşırı faaliyete bağlı olarak, kalp fonksiyonlarını da etkileyebilir.

Hiperhidrozis Nasıl Tedavi Edilir?

Genel aşırı terleme durumlarında, terlemeye sebep olan hastalığın ne olduğunun belirlenmesi ve öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Menopoz ve andropoz dönemlerinde terlemenin arttığı görülmekte ve uygun tedaviyle şikâyetler azaltılabilmektedir. Ateşli hastalıklar ya da metabolizmayı etkileyen hastalıklar da genel aşırı terlemeyi arttıran etkilere yol açabilir. Bu durumda hastalığın ne olduğu saptanmalı ve uygun tedavi stratejisi geliştirilmelidir. Bölgesel aşırı terleme durumları için, terlemenin gerçekleştiği bölgelere göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir:

ETS: Terleme tedavisi için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Genel anestezi altında yapılan operasyon ile sempatik sinir sisteminde aşırı faaliyete yol açan bölgenin baskılanması sağlanır. Hastanın sosyal hayatında ve günlük işlevlerinde düzelmelerin sağlanması amaçlanır. 

Iontoforez: Aşırı terlemenin görüldüğü bölgelere elektriksel uyarılar verilerek, aşırı faaliyetin baskılanması amaçlanır. Buna karşın, etkisi 1-2 haftayla sınırlıdır ve aralıklarla tekrarlanması gerekir.

Aşırı terlemeye bağlı olarak sosyal hayatta ve günlük işlevlerde bozulmanın olması durumunda kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşunda muayene olması önerilmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa