Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Ürtiker


Ürtiker Nedir?

Alerjik olarak bilinen ürtiker deride şiddetli kaşıntı şeklinde olmaktadır. Deri üzerinde küçük kabarcıklar ve kızarıklıklar oluşmaktadır. Vücudun her bölgesinde ürtiker görülebilmektedir. Genel olarak ise boyun ve göğüs bölgesinde daha çok görülmektedir. Kurdeşen ismi ile de tanınan ürtiker bir deri hastalığıdır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Deri döküntülerinin yanında yoğun bir şekilde kaşıntı hissi de yaşanmaktadır.

Erken yaşlarda da görülebilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Toplumda ise kurdeşen rahatsızlığı çok sık görülmektedir. 6 haftadan daha kısa süren rahatsızlıklar kolayca geçebilmektedir. 6 haftadan daha uzun süren durumlarda ise kronik ürtiker durumu yaşanmaktadır. Hastalığın altında yatan sebeplerin çok iyi araştırılması gerekmektedir. Kimi ürtikerler kendiliğinden geçmektedir.

Ürtikerin Belirtileri Nelerdir?

Kabartılı kızarıklık oluşması durumu ürtiker hastalığının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Kabarcıkların bütün vücuda yayılması söz konusu olduğu gibi sadece belli bir bölgede kalma olasılığı da bulunmaktadır. İnatçı kaşıntı durumlarının oluşması da ürtiker hastalığının belirtileri arasındadır.

Ürtiker Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak ürtiker alerjik sebeplere bağlı olarak gelişmektedir. İlaç kullanımları, besin maddeleri ve enfeksiyonlar ürtiker oluşumunu tetiklemektedir. Ayrıca böcek sokmaları da ürtikere neden olabilmektedir. Hiçbir sebep olmadığı halde ürtiker hastalığı oluşabilir. Bu tür ürtiker durumları oldukça inatçı seyretmektedir. Lenf, kolon ve akciğer kanserlerinin başlangıç dönemlerinde de ürtikere rastlamak mümkündür.

Ürtiker Tedavisi Nasıl Olur?

Ürtiker hastalığı tanısı çok kolay olan ama tedavisi zor olan bir hastalıktır. Ürtikere neden olan etken doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Tespit sırasında alerji testlerinin de yapılması alerjen kaynaklı ürtiker olup olmadığı konusunda bilgi verebilmektedir. Hastanın ürtikere sebep olan etkenler konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında önlemler alması gerektiği konusunda bilinçlendirilmelidir. Tetikleyici faktörlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ürtikerin şiddet derecesine göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

  • Antihistamin yöntemi kullanılarak uygulanan ilaç tedavisi
  • Kortizonlu ilaç tedavisi
  • Steroid İğne Tedavisi
  • Diğer ilaçlar
  • Tetikleyicilerden kaçınma

Tüm bu yöntemler ürtikerin derideki durumuna göre kullanılmaktadır. Kaşıntı durumu şiddetli ise acil olarak bu durumun rahatlatılması gerekmektedir. İlaç tedavisi sayesinde kaşıntılı durum sona ermektedir. 

Ürtiker tanı, teşhis ve tedavisi ile ilgili bizden randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa