Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Vertigo Nedir?


Vertigo Nedir?

Tıp dünyasında bir semptom olarak bilinen vertigo, kişinin denge merkezinde karşılaştığı bir problemden kaynaklanan dönme halidir. Bu dönme durumu, kimi zaman baş dönmesi kimi zaman ise hastanın çevresindeki cisimlerin dönmesi olarak tanımlanır. Özellikle sosyal yaşamı büyük ölçüde etkileyen bir hastalıktır. Günümüzde vertigo nedir sorusuna verilebilecek diğer bir yanıt ise hastalığın çeşitleri ile doğru orantılıdır. Pek çok hastada iç kulakta meydana gelen bir iltihap, labirentit, meniere vb. türdeki baş dönmesi problemlerinin seyri ve gelişim süreci hakkında doğru bilgiler elde edilmesine imkan tanımaktadır. Bu nedenle pek çok hastalıkta olduğu gibi vertigo hastalığının da erken süreçte teşhis edilmesi, tansiyona veya halsizliğe bağlı bir problemle karıştırılmaması açısından büyük bir önem içermektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kulakta çınlama, bulantı hali, bayılma, cisimlerin yer değiştirmesi, bulanık görme, işitmede kayıp, vücut ısısının yükselmesi gibi durumlarla ortaya çıkan vertigo hastalığın türüne bağlı olarak halsizlik hissi ve ateş gibi reaksiyonlara da neden olmaktadır. Kişinin günlük yaşamdaki eylemlerinde (ev temizliği, araba kullanma) yapacağı ani hareketler vertigo belirtileri bakımından büyük önem taşır. Bu tip hastalar hareketlerini gerçekleştirirken sıklıkla baş dönmesi şikayeti ile karşı karşıyadır. Kimi zaman yürümede meydana gelen dengesizlikler ilerleyen zamanlarda yerini vücudun gösterdiği ani ataklara bırakabilmektedir.

Vertigonun Nedenleri Nelerdir?

İç kulak kaynaklı bir hastalık olan vertigo;

  • Kişinin geçirdiği bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında iç kulağında tutulma meydana gelmesi
  • Vestibüler Nörinit olarak bilinen iç kulakta yer alan denge sinyallerinin beyine ulaşımı sırasında oluşması muhtemel bir iltihap
  • İç kulak sıvısının basınç düzeyindeki bir değişim sonucu ortaya çıkan Meniere hastalığı
  • İç kulakta yer alan ve kişinin dengede durmasını sağlayan toz benzeri maddelerin (diğer bir adıyla BPPV) yapısının bozulmuş olması,
  • Orta kulak iltihabının labirentit olarak bilinen iç kulak çevresine yayılma hali
  • Daha önce geçirilmiş yüksek ateşli bir hastalık
  • İç kulak tümörleri
  • Kafatasında meydana gelen yaralanmalar
  • Beyincik damarlarının herhangi bir nedene bağlı olarak tıkanması veya aniden oluşan kanama hali

gibi etmenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Bilindiği gibi vertigo nedenleri bakımından ana iskeleti oluşturan iç kulak, vücudun denge faaliyetlerini gerçekleştirmesinin en temel parçasıdır. Bu parçada meydana gelebilecek olası bir problem kişinin dengesini kaybetmesini mümkün hale getirecektir.

Vertigo Teşhisi Nasıl Konur?

Vertigo teşhisi hastanın Nöroloji ve Kulak – Burun - Boğaz polikliniklerinden alacağı bir randevu ile yapılacak muayeneden sonra konulmaktadır. Hastanın şikayetleri ve mevcut durum çerçevesinde yapılan değerlendirme ile uzman doktorlar problemin beyin mi yoksa iç kulak sistemi mi olduğu konusunda bir kanıya varmaktadır. İç kulak denge testi, MR, Tomografi veya beyin elektrosu olarak bilinen EEG çekimi hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Vertigo Tedavi Edilebilir Mi?

Vertigonun tedavi edilmesi, hastalığın nedenlerine bağlı olarak değişmektedir. Meniere hastalığına bağlı olarak meydana vertigo tedavi şekli ilaç tedavisidir. Ancak kimi vertigo hastaları için ilaç yeterli olmayabilir. Böyle bir durum karşısında ameliyat tercih edilmektedir. Özellikle vertigonun tümöre bağlı oluşması durumunda atılacak en doğru adım özel bir ameliyatla tümörlü bölgenin alınması şeklinde bilinmektedir. Enfeksiyona bağlı vertigo oluşumu için doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemi düzenli istirahat ve ilaç tedavisidir. Hastalığın meydana gelmesi için yeterli zemini hazırlayan uyaranlar (kafein, sigara, alkol, stres, tuz tüketimi vb.) hastanın yaşamından uzak tutulmalıdır. Denge egzersizleri vertigo teşhisi konulan hastalar için etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda denge merkezini zorlaştıran hareketlerden de kaçınılmalıdır.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa